Vasút-villamos pálya létesítésének környezeti hatásai - Volford Máté (2021)
Kivonat A gyors és hatékony közlekedési formák felgyorsult társadalmukban egyre nagyobb szerepet kapnak. A globalizáció során az áru- és a személyszállítás is rohamosan átalakult. Az új, szállítóeszközök segítségével a kibővült társadalmi igényeknek való megfelelés mellett a környezeti hatások fontossága is előtérbe került. Diplomadolgozatom során egy olyan ígéretes technológiát vizsgáltam nemzetközi és hazai szinten, amely ötvözi a vasút és a villamos előnyét, összekapcsolja egy rendszerbe a távolsági és a helyi közlekedést. Ez a tram-train, avagy vasút-villamos rendszer, azonban hazánkban egyelőre csak az alföldi tömegközlekedésnek lett a része. Vizsgálataim során arra kerestem választ, hogy ez a rendszer milyen környezeti hatásokkal jár egy lehetséges új nyomvonalon. Abstract Fast and effective forms of traffic have gained more and more importance in our sped-up society. The transport of humans and goods has transformed during globalisation. Besides the convenience for the emerging claim of society, the importance of environmental effect has come to the front in the case of new vehicles of transport. In my thesis I am examining a technology which compounds the advantages of railway and tram system and connects local and long-distance traffic. This technology is the tram-train system which has just become the part of the public transport system in the Great Plain. During my analysis I have been searching what effects this new transportation line has on the environment. I have also examined international examples for this technology to ascertain how the effects of this system on the environment can be reduced.