Tánc az óvodában - A gyermektánc lehetőségei a szombathelyi óvodákban és azon túl - Zelevics Fruzsina (2021)
A „Tánc az óvodában – a gyermektánc megvalósulása a szombathelyi óvodákban és azon túl” útmutatást adhat azon óvodapedagógusoknak ás hallgatóknak, akik bizonytalanok a gyermektánc témakörében. A dolgozat a gyermektáncot több szempontból - mozgásfejlődés, zenei fejlesztés, tánc komplexitása - vizsgálja és támasztja alá annak realitását. Módszertani útmutatásokat ad, saját gyakorlat és munka során szerzett tapasztalatokat ír le. Mindemellett a gyakorló óvodapedagógusok által kitöltött kérdőívek és a különböző táncstílusokat, mint balett, társastánc, Zumba®, hip-hop, akrobatikus rock ’n’ roll, oktató pedagógusokkal készített interjúk is sok hasznos információval szolgálhatnak. A dolgozat célja, hogy eloszlassa a kételyeket a gyermekek táncos fejlesztésével kapcsolatban és meggyőzze az óvodapedagógusokat, hogy helye ezen mozgásformának is helye van a mindennapokban. Szemléletbővítő jelleggel próbál rávilágítani, hogy bár a néptánc a legnépszerűbb megvalósulási formája az óvodai nevelésben megvalósuló gyermektáncnak, más műfajok módszertana is alkalmas lehet a gyermekek táncos fejlesztésére.