Az eltérő fejlődés sajátosságai, felismerése és kezelése az óvodában - Márton Delinke (2021)
Az eltérő fejlődésű gyermekek száma évről évre emelkedik. Ma már szinte nincs olyan óvodai csoport, ahol ne lenne olyan gyermek, akik fejlődése elmaradást mutat kortársaikhoz képest. A probléma korai felismerése rendkívül fontos, mivel a kisgyermekkorban végzett fejlesztéssel csökkenthető a leghatékonyabban hátrányuk. Ebben jelentős szerepe van az óvónőnek, hiszen ő az, aki jól ismeri a gyermeket, megfigyeli és dokumentálja fejlődését. Ha eltérést tapasztal, fontos, hogy tisztában legyen azzal, mit tehet a gyermek érdekében. Dolgozatomban összefoglaltam a témával kapcsolatos lényeges tudnivalókat, lehetőségeket. Kutatásom során az integrált nevelés megvalósulásáról gyűjtöttem széleskörűen adatokat. Óvodapedagógusok és gyógypedagógusok véleményét, tapasztalatait ismertetem, amiből sokat tanulhat egy pályakezdő óvónő.