Kisgyermekkori okoseszköz használat pro és kontra - Sátori Krisztina (2021)
A XXI. század a negyedik ipari forradalommal méltán kiérdemelte a digitális évszázad nevet: a digitalizáció ma már körbevesz minket, meghatározza napjainkat. Az okoseszközök folyamatos használata által szinte már az emberek testrészévé vált. Szakdolgozatom fő témája az IKT eszközök hatása az óvodáskorú gyermekekre. Dolgozatomban bemutatom ezeknek az eszközöknek az előnyét és hátrányát a kisgyermekek fejlődésére nézve. Van-e helye a digitális világnak az óvodai nevelésben? Hogyan alkalmazkodik ehhez a nevelési-oktatási rendszerünk? Szakdolgozatomban ezen fő kérdések mentén keresem a válaszokat. A kutatásomhoz a kérdőíves módszert választottam, melyet két célcsoportra bontottam: szülők és óvodapedagógusok. Vizsgálatom egyik célja az óvodáskorú gyermekek digitális eszközhasználat szokásainak, illetve az óvodai játékos digitális fejlesztés kérdéskörhöz való szülői hozzáállás felmérése. Az óvodapedagógusok részére kiküldött kérdőív követi a szülők részére kiküldött kérdőív felépítését, ugyanakkor a lezáró egységet alkotó kérdéskör az óvodapedagógusok kontaktusának és eszközhasználatának kérdéskörére vonatkozik az IKT kapcsán, úgymint eszközhasználat támogatása általánosan és konkrét eszközhasználat vonatkozásában, munka során a használat gyakorisága és foglalkozás típusára. Noha dolgozatírásom előtt egyértelműnek tűnő, határozott véleményem volt az óvodáskorú gyermekek óvodai IKT használatáról, a sok kutatás, illetve saját kérdőíves tapasztalataim után, már tudom, ez a téma még összetettebb és elgondolkodtatóbb.