Hidász Családi Farm multifunkciós gazdálkodásának ökonómiai elemzése - Hidász Péter (2021)
Az agrárszektorban a mai napig jellemző a kis területű gazdaságok jelenléte. Az ilyen gazdaság fenntartásához multifunkciós gazdálkodást kell folytatni. A családom is egy ilyen farmon végzi a gazdálkodást. A dolgozatomban elemeztem a farm jelenlegi helyzetét. A területeit, a rendelkezésre álló térképi bázisokon dolgoztam fel. A kiválasztott parcellákra ökonómiai számításokat végeztem a meglévő és tervezett kultúrák tekintetében. A kapott eredményekből létrehoztam a farm hosszútávú üzleti modelljét. A kis területű farmok fenntartásának és fejlesztésének kulcsa a multifunkciós gazdálkodás. A különböző kultúrák fenntartási költsége és bevétele jelentősen eltér. A farmoknak a saját anyagi és ökológiai helyzetük alapján kell kialakítaniuk a megfelelő termelési struktúrát.