Zwei-und Mehrsprachigkeit im Kindergarten - Csapó Mária (2021)
Szakdolgozatom címe és témája: Két-és többnyelvűség az óvodában. Azért ezt a témát választottam, mert korábban nem tudtam a magyar anyanyelvemet német anyanyelvű gyermekeknek átadni. Majd megismerkedtem egy gyakorlati tanácsokat tartalmazó könyvvel és elindított az egyetem felé. Mivel külföldi óvodában dolgozom, de nem óvodapedagógusként, így egyértelmű volt számomra, hogy a német nemzetiségi óvodapedagógus szakra felvételizek. Tanulmányaim során közelebbről megismerkedhettem a nemzetiségi óvodák programjaival. Mind az „egy személy-egy nyelv” és a „német nemzetiségi” elvekkel. Viszont az anyanyelv és környezeti nyelv különbsége napjainkban nemcsak Magyarországon, de külföldön is egyre gyakrabban jelen van. Célom az volt, hogy bemutatom a szakdolgozatomon keresztül az osztrák és a magyar óvodák játékos idegennyelv átadását a gyermekek részére. Valamint felhívni a figyelmet a többnyelvűség fontosságára és előnyeire napjainkban. Eloszlatni azok kételyét, akikben megjelenik akár csak a többnyelvűség hátrányának gondolata is. Kutatásom során vizsgálva a gyerekek családi körben használt és intézményes nyelvét. És érdeklődve azután, hogy otthon is fejlesztik-e a gyermekek nyelvtudását. Valamint okoz-e problémát kisgyermekkorban a nyelvek közötti váltás.