Útburkolat állapot felmérés okostelefonnal - Czibula Gellért (2021)
Kutatásom célja, hogy az útgazdálkodásban bővítsem az állapotfelmérés lehetőségeit, és hogy azok alkalmasak-e az erdészeti útgazdálkodásban való alkalmazásra. Témám aktualitását az adja, hogy napjainkra az informatikai fejlődés elérte azt a pontot, hogy egy hétköznapi eszközzel, mint az okostelefon, már lehetőség adódik az utak állapotának felmérésére. A kísérletben két útszakaszt vizsgáltam négy applikációval, a méréseket több variációban végeztem el jármű, haladási irány és sebesség függvényében. A programokkal mért eredményeket szintezési méréssel előállított nemzetközi egyenetlenségi index értékkel hasonlítottam össze. A vizsgálat két alkalmazott program esetében sikeres volt, a másik két program esetében viszont nem teljesen egyértelmű az eredmény, ennek kiderítésére további vizsgálatok szükségesek.