TÖBB, MINT JÁTÉK… MENTORPROGRAM AZ ELFOGADÁS TANÍTÁSÁRA, ÉRZÉKENYÍTÉSRE A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK IRÁNYÁBA - Bencsik Olga (2021)
Dolgozatom célja a fogyatékossággal élő emberekkel szembeni támogató, befogadó magatartás kialakításának segítése, az érzékenyítés megvalósítása és a mentorálásukhoz szükséges program kidolgozása. A dolgozat a vonatkozó törvényi rendelkezések és a szakirodalom áttekintését követően a fogyatékosság és a sajátos nevelési igény fogalmát vázolja részletesen. A kérdőíves kutatásom alapján beigazolódott, hogy a diákoknak vannak alapismereteik a fogyatékosságról, de bevallásuk szerint nem tudnának mit kezdeni a helyzettel, ha egy fogyatékkal élővel kerülnének közelebbi kapcsolatba. Meglátásom szerint a probléma az ismerethiányból és a fogyatékosság tabuként kezeléséből adódik. Ez is megerősít abban, hogy szükség van a mentorprogramomra, amely a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletváltást fogja elősegíteni, hogy a közönyt, idegenkedést és sajnálkozást, együttérzés és megbecsülés váltsa fel. De szerintem itt sokkal többről lesz szó: emberségről, szeretetről, alkalmazkodó képességről, magáról az életről... Az érzékenyítés csak lépésről lépésre történhet, hosszú az út, de úgy gondolom, megéri elindulni, hiszen a mai fiatalokból lesznek a jövő felnőttjei. A tudatosság növelése fontos szerepet játszik a fogyatékossággal élőket érintő diszkrimináció leküzdésében. Minden fejben kezdődik, és a legfontosabb akadálymentesítés, a hozzáállás, ami: „Több, mint játék...”