Az önálló szülésznői tevékenység helye a hazai gyakorlatban szakmai, jogi és gazdasági aspektusok - Belics Zorán Péter (2021)
A szülés körüli segítségnyújtás, a bábamesterség szinte egyidős az emberiséggel. Ma az európai országok döntő többségében érvényes a WHO, ICM és FIGO közös ajánlása, miszerint az élettani szülés ellátása szülésznői szakmai feladat. Az említett szervezetek által megfogalmazott direktíváknak pontosan megfelel a hazai törvényi szabályozás is, ennek ellenére ma Magyarországon a szülésznők működése az adott kompetenciájuk ellenére többnyire bizonyos segédszerepre korlátozódik, a szülésvezetés továbbra is szakorvosi feladat és felelősség. Ez alól kivétel az un. „Délpesti Modell”, amely keretén belül, hazánkban egyedülállóan 2007-óta jól működik a szülésznői önálló tevékenység. Diplomadolgozatom fő célja átfogó képet mutatni a jelenlegi hazai helyzetről, az önálló szülésznő tevékenység szakmai és jogi hátteréről, megkeresni azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetnek a helyzet javításában, illetve fő vonalakban elemezni a kérdés egészségügyi gazdasági vonatkozását. Dolgozatomban az un „Délpesti Modell” működésében szerzett tapasztalatomat mutatom be, illetve elemzem a szülésznő hallgatok körében feltett kérdésekre kapott választ, mindezt összevetve a jelenlegi képzési és gyakorlati helyzettel és a jövőbeli lehetőségekkel. Hazánkban a megfelelő végzettséggel rendelkező szülésznők birtokában vannak annak az elméleti tudásnak, amely szükséges a hatályban lévő rendeletekben megfogalmazott kritériumok alapján végzett munkához, ennek ellenére csupán az ápolói feladatokat végzik önállóan. Az európai országok többségében a szülésznők teljes körűen, önállóan végzik a hatáskörükbe eső munkafeladatokat, amire itthon is megvannak a feltételek, rendelkezésre áll a jogi háttér, a szakmai kompetencia, mindenhol biztosított a szakmai felügyelet és biztonság, csupán merni kell engedni és merni kell csinálni, amire a legjobb példa az un. „Délpesti Modell” működése. Tényként kezelendő, hogy napjainkban csak kevés fiatal választja a szülésznőképzést, a szakmában dolgozók létszámcsökkentését nem tudja kompenzálni a képzésből kilépő friss diplomások száma, a szülésznői szakma presztízse évről évre csökken, gyakorlatilag a sztárszakmából hiányszakma lett. A szakmát választók, a pályakezdők számára jelenleg nem áll rendelkezésre példamutató szakmai modell, szakmai fejlődési lehetőség, talán ezeknek is köszönhető, hogy a hallgatói válaszokból levonható következtetések némileg borúlátóak. Ennek ellenére hiszem, hogy a szülésznői pályamodell kialakításával, a gyakorló szülésznők gyakorlati tudásának fejlesztésével, az szülésznői MSc képzés lehetőségével, a szülésznőképzés gyakorlati színvonalának javításával, a megfelelő bérezéssel jelentősen javítható a jövőkép kialakítása, a szülésznői hivatás hiányszakmából ismételten sztárszakmává válhat!