A járványügyi kommunikáció múltja és jelene a hiteles tájékoztatástól a vírustagadók legendájáig - Remetehegyi Ildikó (2021)
Járványügyi szakemberként a bennünket körülvevő világjárvány aktualitásai, fejlődése, megoldása napi szinten foglalkoztat. A tájékoztatás ebben a témában, mint egészségügyi kommunikáció nem is lehetne időszerűbb téma egy napjainkban készülő szakdolgozat szá-mára. Dolgozatomban nem csupán a jelen helyzetet szeretném bemutatni, de múltbeli pél-dák felvillantásával szeretném érzékeltetni, hogy a járványok társadalmi szintű kommuni-kációja mindig is nagy kihívás volt. Nem csak a félelemmel, a pánik keltés elkerülésével kell megbirkózni, de a tudomány bizonytalankodásait, a kutatások részeredményeit is nagyón tudatosan és körültekintően kell kezelni. A társadalmi tájékoztatás egy elhúzódó járványban magával hozza a bezártságból eredő feszültségeket, a betegségtől való félelem frusztrációit. Vagyis egy folyamatos krízis állapotot kell kezelnünk. Hipotézisem szerint hazánkban a hivatalos tájékoztatás hiányos, hiányzik mögüle ez érdemi információ. A kockázat kommunikációra nem fordítanak hangsúlyt, a lakosság nem érzékeli a megbetegedés valós kockázatát. A tudomány csak szaladt egy éven keresztül a vírus után, a magyar tájékoztatás pedig elmarad mindentől. Bár napi szinten megjelenik a közszolgálati médiában az Operatív Törzs, érdemi információt nagyon ritkán kapunk tőlük. A döntést megalapozó adatokra, hiteles szakmai alapra pedig nem számíthatunk, nem ke-zelik felnőtként a magyar lakosságot. Proaktivitást nem tapasztalhatunk, az oltások megér-kezésen felkészületlenül éri a társadalmat. Belevetem magam a hiányos tájékoztatás nyo-mán keletkező álhír áradatba. Követem a vírus körül kialakuló tagadó, a járványt elbagatel-lizáló elméletek születését. Szakemberként sokszor szembe kerülök a közösségi média leg-erősebb véleményeivel és rá kell jönnöm a vélemény fontosabb a szakértelménél. Keresem a mentőövet és segítő kezekre bukkanok, a közösségi média kitermeli a hiteles szakmai tá-jékoztatást magából. Orvosok, virológusok, járványügyi szakemberek szállnak harcba a konteók ellen. Az álhírek félrevezetése életekbe kerülhet jelenleg, megkeresem a jogszabá-lyok által adott védőhálót, amin valljuk be még nem akadt fenn nagy hal, de ami késik, nem múlik. Feltérképezem az eszközöket, amit a védtelen olvasók kezébe adhatunk fegy-verként, az álhírek, rémhírek egyre eldurvuló világában. Kiállok a szakszerű és hiteles tájékoztatás mellett, amely ma életet ment!