A GYŐRI ÉS GYŐR KÖRNYÉKI KISGYERMEKES SZÜLŐK ÉRDEKLŐDÉSÉNEK ÉS BEVONHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA A NEUROPEDAGÓGIA IRÁNYÁBA - Fodor Virág (2021)
A neuropedagógia az egyik, ha talán nem a legfontosabb állomása lehet a pedagógia jelenkori történetének, hiszen ez a gyermekközpontú tudomány a legújabb agykutatási eredményekre építve igyekszik a pedagógiai gyakorlatot formálni, segítve ezzel a nevelőket és a nevelteket egyaránt. 315 fő részvételével zajló online empirikus kutatásomban igyekeztem feltárni a kisgyermekes szülők előismereteit, attitűdjét, érdeklődését és bevonhatóságát eme kibontakozó paradigma irányába. Többségük nagyon pozitívan fejezte ki érdeklődését, igényt mutatva a további ismeretekre vonatkozóan. Jelentős részük beíratná gyermekét ilyen irányultságú intézménybe, foglalkozásra. Véleményem szerint a nyitottság egyértelműen adott, így érdemes lenne a „szülők nyelvére” lefordítani a tudományos ismereteket, hogy a neuropedagógia minden nevelésben részt vevő számára elérhető, könnyen értelmezhető, a mindennapokba integrálható legyen. Ezen kívül félig strukturált személyes interjúk keretében, valamint recenzió által igyekeztem feltárni a szülők lehetőségeit ezen tudományterület irányába.