Agresszió megjelenése a gyermekrajzokban a média hatására - Hartmann Zsófia (2021)
Szakdolgozatomban bemutatom, hogy a gyermekek életében egyre nagyobb szerepet betöltő média, s annak agresszív tartalmai milyen hatással vannak rájuk. A felmérésekből megtudtam, hogy a gyerekeknek szóló videojátékokban és televíziós mesékben több az agresszív tartalom, mint a gyerekkönyvekben. Továbbá a felsőfokú iskolai végzettségű szülők jobban korlátozzák a gyerekük médiahasználatát, mint az alacsonyabb végzettségűek. A szülők válaszaiból az is kiderült, hogy a szülők többsége szerint a médiának több a negatív hatása, mint a pozitív, de korlátozási szándékuk gyakran elméleti óhaj marad. A gyermekrajzok elemzései pedig azt mutatják, hogy a pozitív családi háttérrel rendelkező gyermekek több színt használnak rajzaikban, mint a negatív hátterű gyermekek. A fenti megállapítások arra motiválhatják a szülőket, hogy jobban válogassák meg és jobban korlátozzák gyermekeik médiafogyasztását, amely hozzájárulhat gyermekeik harmonikus, kiteljesedett felnőtté válásához.