Környezettudatos óvodai nevelés hatása a családok mindennapi életére - Bátki Viktória (2021)
Napjaink fő problémája a környezetszennyezés, a klímaváltozás, a hulladékkezelés, az élőhelyek eltűnése, a fajok kihalása, a vizek és a levegő szennyezése, az elsivatagosodás, a talajpusztulás, a szélsőséges időjárási viszonyok, amelyek az emberi lét fenntartását veszélyeztetik. Sajnos ezek a problémák összefüggenek, egyik a másiknak a következménye. Ki ezért a felelős? Az EMBER, aki a jövőre nem gondoló, önző életvitelével visszafordíthatatlan változásokat okoz a környezetben. Fontos, hogy már gyermekkorban meg kell tanulni és érteni, hogy az ember a természet része, akinek feladata és kötelessége azt megvédeni. A környezettudatos szemléletmódot elsősorban a családban, az óvodában és az iskolában kell megalapoznunk környezettudatos neveléssel. A pedagógusoknak követendő példát kell mutatni, a nevelés minden területén be kell építeni a környezettudatosságot, ezáltal nemcsak gyermekeket nevelünk környezettudatosan, hanem rajtuk keresztül szülőket, nagyszülőket, gyermeket nevelő felnőtteket is.