A bölcsődés korú gyermekek egészségmagatartása - Nádudvari Viera (2021)
Dolgozatomban nagyon fontosnak tartom ismertetni az egészséges életmód kialakításához szükséges lépéseket, illetve olyan tanácsokat adni ezek követéséhez, melyek minél könnyebben beépíthetőek a mindennapokba. Tájékoztatást szeretnék még nyújtani a szűrővizsgálatokról, azok menetéről, hogy minél több ember megismerje ezeket, ne legyenek téveszméik, és ne féljenek tőlük. Célként tűztem ki a szülők életmódjának megismerése révén megállapítani, hogy milyen mértékben alakultak ki a helyes szokások a család mindennapi életében. Szeretném megismerni a szülők hozzáállását az egészséges életmódhoz és a prevencióról szerzett ismereteiket is. Kutatásomban még vizsgálni szeretném a családok szociális körülményeinek hatását az egészségmagatartásukra. A kutatás stratégiájának az induktív összefüggés feltáró stratégiát választottam, mert a témámhoz ezt tudtam a leghasznosabban alkalmazni. Kutatási módszerem az írásos kikérdezés, a szülők között szétosztott kérdőívek formájában tájékozódtam a család és azon belül a gyermek(ek) egészségmagatartásáról Vizsgálati eredményeim alapján két esetben a hipotéziseim bebizonyosodtak, egy esetben elvetettem a feltételezésemet, miszerint az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező szülők egészségmagatartása nem megfelelő, hiányos, mivel a legoptimálisabb válaszokat az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kérdésekre a 8 általános iskolát végzetteknél kaptam. A kutatásom alapján látható, hogy mennyire nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából már kisgyermekkortól az egészségtudatos magatartás betartása, mivel ezek követése növeli az egészségben eltöltött életévek számát, és a betegségek kialakulását is csökkentik, ezért tartottam nagyon fontosnak erről a témáról részletesen beszélni.