SCHEMLING DIE GESCHICHTE UND KULTUR EINER UNGARNDEUTSCHER GEMEINDE - Juhász Anna Beáta (2021)
Szakdolgozatomban röviden bemutatom a németek Magyarországra jövetelének történetét, kulturáját, szokásait. A dolgozat szűkebb témája Vértessomló története és hagyományai. Szakirodalmi kutatásomat követően fókuszcsoportos kérdőívet alkalmaztam kutatási módszeremként. Beválasztási kritériumként szerepelt, hogy a kérdőívet kitöltő vértessomlói lakos legyen. Célom volt feltérképezni, hogy a különböző generációk hogyan viszonyulnak a nemzetiségi hagyományokhoz, ezzel alátámasztani vagy megcáfolni a felállított hipotéziseimet. Kutatásom célja volt, hogy felmérjem Vértessomló lakosságának hozzáállását a magyarországi németek szokásaihoz és hagyományaihoz a nem, a kor és a vallási hovatartozás függvényében. A kérdőívem kérdései között a nyitott kérdések és zárt kérdések is találhatók. A kérdőív egyik kérdése sem volt kötelező, így a kitöltések aránya sem mindig 100%-os. A kutatásommal a következő hipotéziseket szándékoztam alátámasztani. A magyarországi németek hagyományainak ismeretében a legnagyobb befolyásoló tényező a mai kor. Amikor felállítottam ezt a hipotézist, akkor azt a sztereotípiát vettem alapul, hogy az újabb és újabb generációk között a hagyományok veszítenek az értékeikből, az értékrendjeiben egyre alacsonyabbra kerülnek azok. A kérdőív megválaszolásával a kitöltők sikeresen megcáfolták ezt a hipotézisemet. Arra a kérdésre, hogy a kitöltő milyen fontosnak találja az ünnepek hagyományőrző részét, a 25 év alatti kitöltők több, mint fele a maximális pontot adta. Emellett megvizsgáltam a vallás ünnepekben betöltött szerepének csökkenését. A kérdőívet 103 beérkezett válasszal zártam le. A 103 kitöltő közül 60-an születésük óta, 35-en több mint 10 éve élnek Vértessomlón. Összevetve, hogy a kitöltők mennyire tartják fontosnak az ünnepek vallási, ill. hagyományőrző részét, sikerült alátámasztani, hogy a fiatalabb generációk körében valóban elveszőben van a vallás iránti érdeklődés. Összességében kimutatható, hogy a fiatalabb generáció és az idősebb generáció egyaránt fontosnak tartja a nemzetiségi hagyományok ápolását és továbbadását az utókornak. Egyértelműen kimutatható a vallás szerepének csökkenése az emberek életében.