Nevelői példák hatása a kisgyermekkori környezeti nevelésben - Babos- Békefi Lilla Zsófia (2021)
Szakdolgozatom célja az volt, hogy kiderítsem mennyire határozza meg a gyermekkorban szerzett élmények és tapasztalatok a környezethez kapcsolódó viszonyukat, az óvodás korosztálynak. Illetve hogy meghatározza-e a gyermekkorban kapott viselkedésformák, mint az óvodai nevelők, mint a szülők részéről, hogy felnőtt korban milyen lesz a viszonyulásuk a környezetükhöz. Előnyben részesülnek-e a vidéken élő gyerekek a természet közelsége miatt vagy minden a nevelő hozzáállásán múlik, mit akar közvetíteni a gyerekek számára? A kutatásaim közül az egyik, az óvodás korú gyermekek szüleit szólította meg, egy kérdőív segítségével, ahol a családok szokásaira és környezeti értékrendjeire illetve a szülők gyermekkori tapasztalataira voltam kíváncsi. E mellett egy interjú keretein belül a lakóhelyem óvodájának vezetőjével beszélgettem, aki sok éves tapasztalattal a háta mögött, dolgozott már nagyvárosi és kis falusi intézményben is. Tapasztalva azok előnyeit és hátrányait. A kutatásokat elemezve, arra a következtetésre jutottam, mindegy, hogy vidéken vagy városon él valaki. A hangsúly mindig a nevelő szemléletén és példamutatásán van. A gyerekek különböző módon és mértékben érdeklődnek az őket körülvevő világ iránt. A kulcs a felnőttek kezében van, hogy megfelelő úton terelgetve és iránymutatást adva, olyan természet szerető gyerekeket neveljenek, akikből majd természetóvó felnőtt válik. A szakdolgozatom részeként pedig elkészítettem egy 5 napos erdei óvoda tervezetet lakóhelyem környékén, a helyi értékek megőrzésére és népszerűsítésére.