Kutyásterápia óvodáskorú gyermekeknél - A kutyásterápia idegennyelv-fejlesztő lehetőségei - - Németh Alexandra (2021)
A kutyásterápia elterjedtsége manapság egyre nő. Fontos lehetőségek rejlenek a témában. A kutyásterápia az élet minden területén jelen lehet. Az óvodában, iskolában, nevelőotthonban, börtönben, szakszolgálatoknál. A különböző területeken különféleképpen jelenik meg. Az óvodáskorú gyermekek körében bármely nevelési területen megjelenhet: a mozgásban, környezeti nevelésben, vizuális tevékenységben, irodalmi nevelésben, játékban, ismerkedésben, csapatépítésben. Az idegennyelv fejlesztő lehetőségei csak az iskolában jelennek meg, azonban megpróbáltam az óvodai életre adaptálni. A gyermekek a kutya segítségével megszeretik a nyelvet, ösztönzi őket a kommunikációra, bátrabbá válnak. Az óvodai életben, a német nemzetiségi, de akár a nyelvi specializációs csoportokban is megjelenhet, abba könnyedén beilleszkedhet. A dolgozatom célja volt, a kutyásterápia bevezetése idegennyelv fejlesztésbe. A későbbiekben a gyakorlatban magam is össze szeretném hangolni a kutyásterápiát, illetve az idegennyelvű foglalkozásokat. A foglalkozásokhoz különféle eszközök is hozzájárulhatnak pl. hangadó készülékek. A német nemzetiségi óvodai foglalkozások módszertana segítségemre volt a foglalkozások megtervezéséhez. Nagyszerűen beilleszkedne a kutya az óvodai élet mindennapjaiba is. Bízom benne, hogy a későbbiekben jobban elterjed ez a nagyszerű lehetőség, ez a csodás állat, mindennapjaink segítője.