Kora gyermekkori matematika, matematikai játékok - Talabér Cintia (2021)
A szakdolgozatom „Kora gyermekkori matematika, matematikai játékok” címet viseli. Azért választottam ezt a témát, mert nagyon közel áll a szívemhez a matematika, valamint a gyermekek is. A dolgozatom elméleti részében a matematikai nevelés múltját, valamint a jelenét is bemutatom. Szerepelnek még benne az óvodai matematikai nevelés céljai, feladatai és tartalmai is. Az elméleti rész lezárásaként a matematikai játékok fontosságát írtam le. A kutatásom célja az volt, hogy feltérképezzem az óvodás korú gyermekek szüleinek véleményét az óvodai matematikai nevelésről. A kutatást a közösségi média felületein megosztott kérdőívemmel végeztem, melyre 54 értékelhető válasz érkezett. A válaszok egy része igazolta a hipotéziseimet. Ugyanis a szülők szerint sok helyen felfedezhető a matematika az óvodai nevelésben, valamint szerintük a játékos ismeretszerzés segíti a felkészülést az iskolára. Két hipotézisemet viszont cáfolták a válaszok. A szülők többségének a véleménye, hogy a gyermekek játékos módon szerzik az ismereteiket a matematika terén. Valamint a többségük azt válaszolta, hogy nem úgy „tanulnak” a gyermekek az óvodában, mint az iskolában.