Állatasszisztált terápia gyerekeknek Magyarországon, nyúllal és macskával - Varga Lívia (2021)
Az állatok pszichoterápiás alkalmazása az 1960-as évek után kezdett el elterjedni az USA-ból, Magyarországon pedig csak később a 2000 évektől kezdődően jelent meg, tehát ez a terápia még viszonylag új keletű. Hasznossága és fontossága is abban rejlik, hogy segíti a szellemi, fizikai, szociális vagy emocionális problémákkal küzdő gyermekek (felnőttek és idősek) részleges vagy akár teljes gyógyulását. A módszer terjedésével párhuzamosan azonban problémaként jelentkezett az efféle terápia széleskörű szakmai elfogadása is. Az állatasszisztált ellátásokról szóló tanulmányok többnyire a megfigyelői megállapítások szintjén maradnak, azaz kevés bizonyítható tétel látott napvilágot az állatasszisztált eljárások hatékonyságáról az elmúlt fél évszázadban. A jövőbeni karrierje tehát azon áll vagy bukik, hogy rendelkezik-e ez a módszer kellő mennyiségű és minőségű tudományos adattal a hatékonyságát illetően. Ennek megfelelően szeretnék kutatásommal rávilágítani az állatasszisztált terápia pozitív hatásaira. Kutatásomban olyan szülők és szakemberek véleményére, esetleges tapasztalatáre voltam kíváncsi, akiknek óvodás/kisiskolás korú gyermekük van, vagy óvodás/kisiskolás korú gyermekekkel foglalkoznak.A vizsgálatok eredményeképpen hipotéziseim nagy része alátámasztásra került. Következetesképpen a terápia viszonylag új fogalom az emberek számára, de a többség hozzáállása ennek ellenére még sem elutasító, sőt inkább bizakodó, még ha a hatás mértéke elég megosztott téma is. A legtöbb kitöltő meglátása szerint a nyulas és/vagy macsskás terápiának lehet helye a jövőben, ennek függvényében arra a követeztetésre jutottam, hogy feltétlenül megéri foglalkozni a témával a későbbiekben is és érdemes bővíteni az eddigi meglévő tanulmányokat.