ALS DEUTSCHE IN UNGARN GEBOREN EINE FAMILIENGESCHICHTE VON ALMASCH - Mayerné Török Katalin (2021)
Szakdolgozatomban egy hozzám közel álló német származású család történetéről írok. Férjem apai ágának őseit a 18. század végén telepítették be Németországból Magyarországra. A betelepülők a II. világháborúig megőrizték hagyományaikat, nyelvüket. Dolgozatom főszereplői apósom szülei, Mayer Antal és Bauer Erzsébet, akiknek élete a háború és az azt követő kitelepítések, megtorlások hatására teljesen megváltozott. A második fejezetben a magyarországi németek általános történetét foglalom össze, a harmadikban Bácsalmás település történetét mutatom be. A negyedik fejezet dolgozatom fő része, maga a családtörténet, fókuszpontban az 1940-es, ’50-es évekkel. Lefestem egy sváb otthon hangulatát, majd leírok tíz bácsalmási anekdotát, ezután a három élő fiútestvérrel készített interjúk következnek. Az utolsó fejezet az etnikai identitás kérdését érinti. Célom, hozzájárulni ahhoz, hogy a Bácsalmáson élő és onnan elszármazott németek története feldolgozásra kerüljön.