A külső világ változásainak hatása az óvodás korú gyermekre - Laczkó Eszter (2021)
Szakdolgozatomban először a gyermekek helyzetét vizsgálom a különböző történelmi korokban, melynek eredményeként bemutatom, milyen változásokon ment keresztül a gyermekekről alkotott felfogás egészen a 21. századig. Ezt követően a családok változásának alakulására világítok rá a történelem különböző korszakaiban, majd pedig minél átfogóbb bemutatására törekszem a 21. századi gyermekes családoknak. Az intézményes nevelés változásainak szemléltetése fontos részét képezi a szakdolgozatomnak. Témám szempontjából úgy érzem, kiemelt jelentőséggel bír a környezeti ártalmak nevelésre gyakorolt hatásainak feltérképezése, ezért ennek egy külön fejezetet szenteltem a dolgozatomban. Bemutatom azokat a tényezőket, melyek negatív hatással vannak a kisgyermekek fejlődésére illetve jólétére. Az ezt követő fejezetben a digitális veszélyekről írok, mely ma a legaktuálisabb kérdések egyike, hiszen a digitális munka, illetve digitális oktatás világa jelentős szerepet kap a mindennapjainkban. A szakirodalmi háttér bemutatása után következik az általam végzett primer kutatás ismertetése, melyben óvodapedagógusokat, illetve kisgyermekes szülőket kérdeztem meg egy online kérdőív segítségével a kisgyermekek játszási szokásairól, illetve a digitális eszközök használatáról.