A keresztény szellemiség megjelenítése a pedagógia színtereken, a keresztény értékrend és hagyományok érvényesülése a történelmi egyházak által fenntartott óvodákban - Sárközi Viktória (2021)
A keresztény értékek, alapelvek átörökítése nemzedékről nemzedékre Jézus Krisztus óta tartó folyamat. Elméleti kutatásaim alapján kiindulásképp meghatározom, miből áll és hogyan alakult ki a keresztény szellemiség, lelkiség. Rövid neveléstörténeti áttekintés után (különös tekintettel a keresztény nevelésre) meghatározom a pedagógia és a keresztény pedagógia fogalmát, valamint a keresztény pedagógia színtereit. E színterek közül a családi és az óvodai nevelésben kutatom a keresztény szellemiség megjelenítésének módjait. A gyermek elsődleges szocializációs közege a család, a keresztény érzületet az anyatejjel szívja magába. Statisztikai adatok elemzésével, egyházi dokumentumokat és nyilatkozatokat kutatva meghatározom a családokkal kapcsolatos keresztény felfogás és a családok mai helyzete, a modern társadalom értékrendje közötti viszonyt. Az óvodai nevelés a családi nevelés kiegészítője. A történelmi egyházak által fenntartott óvodákban a keresztény szellemiségben történő nevelés komplex módon valósul meg. Keresztény óvodák pedagógiai programját tanulmányozva festek reális képet a keresztény nevelés céljairól, tartalmáról, eszközeiről. Végül ajánlást teszek az óvodában folyó hitéleti nevelés tartalmára, témaköreire vonatkozóan, valamint bemutatok egy keresztény témájú óvodai projektet.