A XXI. század gyermekei - Gurat Csilla Melinda (2021)
Szakdolgozatomat a XXI. század gyermekei témában írtam, melyet az IKT eszközök használata felől közelítettem meg a bölcsődés korosztálytól indulva, az óvodás korosztályig bezárólag. Erre a témára akkor figyeltem fel igazán, mikor a bölcsődei gyakorlatom alatt szembesültem a kisgyerekek telefon, illetve táblagépezési szokásaival és ennek rendszerességével. Miután a mostani csoportomban is sűrűn tapasztaltam az IKT eszközök használatát a gyermekeknél, elkezdtem a velük beszélni a témáról, ki-mire, milyen rendszerességgel használja a bizonyos eszközöket. A kutatásom célja az volt, hogy kiderítsem a gyermekek a telefont, illetve táblagépet, TV-t és a számítógép bármely formáját milyen rendszerességgel, mire használják és ami a legfontosabb korlátok közé van-e szorítva az eszköz használat, illetve ellenőrzik-e szüleik őket. Adatokat a saját tapasztalatomon kívül egy internetes kérdőív segítségével gyűjtöttem össze, melyre a szülők válaszoltak. A kutatás végére kiderült, hogy szinte minden gyermek néz vagy használ bármilyen IKT eszközt a hétköznapokban, továbbá a szülők időkorlátot szabnak az eszközök használatára, melyet jobbára felügyelnek is.