A ZENEI NEVELÉS HATÁSVIZSGÁLATA KISGYERMEKKORBAN A bölcsődei zenei nevelés lehetőségei - Virág Katalin (2021)
Szakdolgozatomban a zene fejlesztő, pozitív hatásait mutattam be. Kutatások és a szakirodalom is igazolja, hogy a tudatos zenei nevelésnek meghatározó szerepe van a gyermek személyiségfejlődésében, ezért elengedhetetlennek tartom, hogy otthon, családi körben és a bölcsődében is nagyobb figyelmet kapjon a zene. A gyermeket az anya éneke, az apa játéka, játékos mozdulataik mind - mind közelebb viszik a zene világához és ugyan ilyen meghatározó szerepe van a családot, édesanyát helyettesítő kisgyermeknevelőnek is. Dolgozatomban a zenei nevelés kisgyermekekre gyakorolt hatásait kutattam, az otthonról hozott zenei tevékenységek és a bölcsődében megszerezhető ez irányú tapasztalatok tükrében. Kérdőíveim segítségével átfogó információkat kaptam az otthoni zenélésről, illetve a bölcsődébe járó gyermekek ének-zenei neveléséről és azok fejlesztő hatásairól. Áttekintettem azt a folyamatot, melyben a kisgyermeknevelők zenei tevékenységükkel hatékonyan támogatják a gyermekek komplex fejlesztését.