Az eltérő fejlődés sajátosságainak felismerése, kezelése óvodai és más pedagógiai színtereken Beilleszkedési-, tanulási-és magatartási nehézségek az óvodapedagógus szemével - Sterkovitz Izabella (2021)
Szakdolgozatom legfőbb célja, hogy betekintést nyerjünk az eltérő fejlődésű gyermekek világába, hiszen sajnos napjainkban egyre több különleges bánásmódot igénylő gyermeket diagnosztizálnak.Úgy gondolom, hogy minden óvodapedagógus számára nagy kihívást jelent, ha ilyen gyermek kerül a csoportjába, éppen ezért tartom fontosnak, hogy minden óvodapedagógus a megfelelő szakmai felkészültséggel és elfogadással fogadja az ilyen gyerekeket. Dolgozatom első felében a BTMN-es gyermekek tüneteinek felismerésén, kezelésén és integrációján van a hangsúly, továbbá a családban, társadalomban való helyükről.Kutatásom fő célja, hogy feltárjam a beilleszkedési-, tanulási- és magatartási nehézségek (BTMN) környezeti hatásait az állapot kialakulására az óvodapedagógusok véleménye alapján és, hogy választ kapjak arra, hogy körülbelül 10 évvel ezelőtt miért volt kevesebb BTMN-es gyermek az óvodákban. Kutatásomban az induktív összefüggés feltáró módszert alkalmaztam. Ezen belül is az írásbeli kikérdezés módszerét és interjút választottam. Az írásbeli kikérdezés módszereként a kérdőíves felmérést választottam, hogy begyűjtsem a lényeges adatokat és ezek összegzésével alátámasszam hipotéziseimet. A kérdőívben szerepelnek nyílt és zárt kérdések így kvantitatív és kvalitatív információkat is nyertem. Az interjút 2 pedagógussal végeztem el hipotéziseim igazolása érdekében.