Sajátos nevelési igényű gyermekek integrálása többségi gyermekekkel óvodában - Trestyén Dóra (2021)
Ez a dolgozat a sajátos nevelési igényű gyerekek óvodai integrációjáról szól. Leendő óvodapedagógusként azt tapasztalom, hogy jelentősen növekszik a sajátos nevelési igényű gyerekek száma az óvodában. A dolgozatom első felében szakirodalmak segítségével mutatom be a gyógypedagógia rövid történetét, a társadalmi változásokat, amelyek Magyarországra is elértek, az integráció sikeres feltételeit, az integráció előnyeit és hátrányait és a sajátos nevelési igényű gyerekek óvodai nevelésének irányelveit. A dolgozat második felében a kutatásomat mutattam be. Kutatási célom, hogy megtudjam az óvodai nevelés során sikeresen megvalósul-e az integráció. Vizsgáltam, hogy melyek azok a tényezők, amelyek segítik, illetve nehezítik az integrációt. Kíváncsi voltam az óvónők véleményére az integrált nevelésről. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy az integráció nem minden esetben megvalósítható. Az óvodapedagógusok nincsenek teljes mértkében felkészülve a sajátos nevelési igényű gyerekek sikeres integrációjára. Az intézmények nem rendelkeznek elegendő mennyiségű tárgyi eszközökkel, amelyek segítenék a SNI-s gyerekek fejlesztését.