A környezettudatosság megalapozása a Zalaszentlászlói Kerekerdő Óvoda-Bölcsődében - Horváth Vivien (2021)
A szakdolgozatom témája a Környezettudatosság megalapozása a Zalaszentlászlói Kerekerdő Óvoda-Bölcsődében. Azért ezt a témát választottam, mert a környezettudatos életmód közel áll hozzám, szívügyemként tekintem a természet, a bolygónk megóvását egy élhetőbb jövő érdekében. A téma feldolgozása során több szakirodalmat tanulmányoztam, melynek köszönhetően jobban megismerkedhettem a környezeti nevelés fontosságával az óvodában. Mivel óvodában dolgozom, ezért különböző tevékenységek révén vizsgáltam, hogy a gyerekeknél milyen hatást érhetek el, hogyan tudom a környezettudatos szemléletüket formálni. Fontos, hogy már óvodáskorban játékos tevékenységek keretében, a gyermeki kíváncsiságot kihasználva kialakítsuk a gyerekekben a természet iránti felelősségérzetet, tiszteletet. A tevékenységek révén minden adódó alkalmat kihasználva kirándultunk a természetben, megvizsgáltuk a körülöttünk lévő jelenségeket, hiszen fontosnak tartom, hogy a gyermek minél mélyebben megismerkedjen a körülötte lévő természettel. Összefoglalásként elmondhatom, hogy a gyerekek szemlélete a különféle tevékenységek révén nagyon sokat változott. Bízom benne, hogy a jövőben olyan programokat tudunk az óvodában kialakítani, amelyekbe a szülőket is be tudjuk vonni. Hiszen a gyermek mindig a felnőttet tekinti példának, ezért fontos a szülő környezettudatos szemléletének kialakulása is.