A higiénia kérdéseinek megjelenítése kortárs magyar mesékben - Kalmárné Bencsics Zsanett (2021)
Szakdolgozatom témájául a higiénia kortárs magyar mesékben való megjelenítését választottam. Dolgozatom alapgondolata, hogy a mese az óvodáskorú kisgyermekek számára rendkívül fontos. Ezért a téma szakirodalmi hátterében bemutattam és körbejártam a mesének a kisgyermekek harmonikus fejlődésére irányuló hatásait. Az általam feldolgozott higiéniával foglalkozó mesék úgy gondolom, egy újfajta megközelítésében tárják a kisgyermekek elé a higiénia kérdéseit. Modern, a gyermekek számára érhető nyelvezettel írják le és magyarázzák meg ezeket a témákat. Ezzel segítve a problémák elfogadását és feldolgozását. Önálló kutatásomat a higiéniáról szóló meséskönyvek ismertségével kapcsolatban végeztem, kérdőíves mintavételi módszerrel, 2021 januárjában. A kutatási kérdéseimmel azt vizsgáltam, hogy a szülők mennyire ismerik a legutóbbi időben megjelent kortárs meséket ebben a témában. Megvizsgáltam, hogy fontosnak, szükségesnek tartják –e, hogy a higiéniáról beszélgessenek gyermekeikkel, illetve, azt is, hogy könnyebbséget jelent –e számukra, ha könyvek segítségével dolgozhatják fel a témát. Felvetettem azt is, hogy az édesanya kora és iskolai végzettsége hatással van –e a meseolvasási szokásokra. Kutatási eredményeim összefoglalásaként elmondhatom, hogy a higiéniáról szóló mesékkel lehetőség adódik a szülőknek és az óvodapedagógusoknak is, hogy a kevésbé szokványos, tabu, intim témákat, mint a higiénia is, felhozzák és a mesék segítségével dolgozzák fel.