A zenei nevelés jótékony hatása kisgyermekkorban különös tekintettel a beszédzavarokra - Ferencz Zsanett (2021)
A zenei nevelés jótékony hatásait mutatja be, először a zenei nevelés történetét dolgozza fel, majd a zene és az agy aszimmetriájának összefüggéseit vizsgálja, bepillantást enged ezen túl a zene, gének és hormonok összefüggéseire is. A kutatás központjában a zenei nevelés hatása van a gyermekkori beszédzavarokra, végig veszi a beszédfejlődés szakaszait óvodáskorig. Bemutatja a beszédzavarok problematikáját és az óvodai körülmények között alkalmazható lehetséges preventív, korrekciós eljárásokat. Megelőzési javaslatokat tesz, a később kialakuló tanulási zavarok elkerülése érdekében. Különböző koncepciókat mutat be a részképességzavarok korrekciójához, és a zenei nevelés transzferhatásaira is endeg egy rövid bepillantást.