Az óvodapedagógus személyiségében megjelenő előítéletek - Kulcsár Boglárka (2021)
Biztosan sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon egy óvodapedagógus fordul-e előítéletesen az eltérő személyiségű, kultúrájú gyerekek felé. A szakdolgozatomhoz végzett kutatásom célja is pontosan ez volt: átfogó képet kapni arról, hogy milyen megnyilvánulási formái vannak egy előítéletekkel rendelkező pedagógusnak, illetve, hogy ez a viselkedés az utánzás keretein belül megjelenik-e a gyerekek között. Nem gondolom, hogy az ilyesfajta megnyilvánulásnak helye van egy óvodában, nagyon sok negatív hatása lehet annak, ha a gyermek érzi, hogy vele valamiért nem úgy bánnak, mint a csoport többi tagjával. Online kérdőívet végeztem, aminek alanya 100 óvodapedagógus volt, illetve alkalmaztam még megfigyelést is. 3 óvodapedagógust sikerült megfigyelni, és nagyon különböző dolgokat sikerült tapasztalnom. Láttam példát a teljes mértékű elfogadásra és a teljes mértékű elutasításra is. A kutatás után arra a következtetésre jutottam, hogy sajnos nem egy gyermeket ér az óvodában amiatt hátrány, vagy megkülönböztetés, mert előítéletek által vannak megítélve. Sokan nem tudják elfogadni a mai világban egyre inkább megjelenő multikulturalizmust, így az előítéletek száma csak növekszik. A dolgozatomban arra is írtam példákat, hogy véleményem szerint hogyan lehetne őket csökkenteni, és milyen pozitív oldalai vannak a különböző gyerekeknek.