A beszédtanulás és a médiabefolyás összefüggései - Papp Lilla (2021)
Szakdolgozatom témája a beszédtanulás és a médiabefolyás összefüggései. A mai világban ez egy nagyon aktuális téma, mely sokan foglalkoznak. Dolgozatom első részében az anyanyelv és a gyermeknyelv tulajdonságait gyűjtöttem össze, majd megvizsgáltam a nyelvelsajátítási elméleteket. Ezek után kitértem a beszédfejlődés szakaszaira és jellemzőire, így elemeztem a magzati kommunikációt, a csecsemőkort, a kisgyermekkort és az óvodáskort. Kiemelten foglalkoztam a gyermekkori beszédzavarokkal, rendellenességekkel, s ezeknek felismerésének fontosságával. Egyre több gyermeknél fordulnak elő beszédzavarok, amelyek kapcsolatban lehetnek a média használatának növekedésével. Kifejtem a média szerepét és hatásait a gyermekkorra. Kérdőíves kutatásomban megvizsgáltam az óvodás korú gyermekek médiahasználati szokásait, amelynek eredményét összehasonlítottam a szakirodalmakban olvasottakkal. Dolgozatomból átfogó ismeretekhez juthatnak a beszédfejlődésről, a beszédzavarokról, és a média gyerekekre való hatásáról.