A család és az intézményi zenei nevelés kapcsolata - Soós Veronika (2021)
Dolgozatom témája a család és az intézményi zenei nevelés kapcsolata. Egy kisgyermek életében nagyon meghatározó, hogy mikor kezdik el zenei nevelését. Kodály szerint nemcsak, hogy a magzati korban kell elkezdeni, hanem már az édesanya születése előtt is szükség van erre. Kodályhoz hasonlóan én is úgy gondolom tapasztalataim és tanulmányaim alapján, hogy már a leendő szülőkben fontos elültetni a zene magját, hogy azt tovább adhassák. A család nevelési módszereinek meghatározó szerepe van a korai életszakaszokban, hogy később az intézmények tudjanak mire építkezni. Pedagógus és szülő egymásra vannak utalva, hiszen mit sem ér a szülők áldozatos munkája a zenei nevelésben, ha gyermeküknek olyan pedagógusa/pedagógusai lesznek az intézményekben, aki nem szereti a zenét, aki nem él a zene adta lehetőségekkel. Ugyanakkor, ha a szülő nem foglalkozik otthon a bölcsőde illetve óvoda előtt gyermeke zenei nevelésével, azzal nagyon megnehezíti a kisgyermeknevelő és/vagy az óvodapedagógus munkáját, mert nekik így több év kimaradás után kell a gyermekkel megszerettetni a zenét. Kutatásomban kérdőíves felmérés segítségével kisgyermekes szülők és óvodapedagógusok szokásait és véleményét vártam. Kutatásom célja volt, hogy megtudjam, a szülők hogyan nevelik otthon gyermeküket a zene, az énekek szeretetére, illetve az édesapák mennyire vesznek részt ebben. Fontos kérdéskörnek tartottam, hogy a szülők melyik életszakaszokban foglalkoztak a legtöbbet a gyermek zenei nevelésével, továbbá a gyermekek korai zenei fejlesztésének hiánya milyen hátrányokkal járhat. Mindemellett vizsgáltam, hogy az otthoni környezetből érkező és a korábban bölcsődébe járó gyermekek között milyen különbségek figyelhetőek meg a zenei nevelés terén. Ezenfelül szó esik arról is, hogy a kisgyermekes szülők és óvodapedagógusok miként segítik egymást a zenei nevelésben.