A BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI KAR VÉGZŐS ÉS JELENLEG GYAKORNOK HALLGATÓINAK NÉZETEI A PÁLYAKEZDÉSRŐL ÉS A PÁLYÁRA SEGÍTŐ GYAKORNOKI RENDSZERRŐL - Táncsics Zoltánné Leidgeb Erzsébet (2021)
Évtizedek óta valós probléma, hogy óvodapedagógusok nagy része nem marad a pályán, így az óvodapedagógus társadalom elöregedésének vagyunk tanúi. Az életpályamodell és az ennek részét képező pályára segítő gyakornoki rendszer bevezetése éppen ennek a problémának a megoldását célozta. A kutatásom arra irányult, hogy feltárjam a végzős hallgatók és a gyakornokok nézeteit a gyakornoki rendszerrel kapcsolatban. Azt vizsgáltam, hogy milyen nézetbeli változás történik a még képzésben lévő hallgatók és a már gyakornokságukat töltő pályakezdő óvodapedagógusok szemléletében, amik arra vezetik őket, hogy feladják a hivatásukat. A gyakornoki rendszer 14 éves bevezetése óta betölti – e azt a szerepét, ami a bevezetését indokolta, vagyis azt, hogy a pályára segítés valóban hidat képez – e a képzés és a gyakorlat között és segíti – e a pályán maradást. Az a személyes tapasztalatom, hogy gyakran már a képzés alatt megfogalmazódik bennük az, hogy az életpályamodell és a gyakornoki rendszer bevezetése nagyon megnehezíti a pályakezdést. Ezért igyekeztem feltárni a Benedek Elek Pedagógiai Kar jelenleg végzős és gyakornok hallgatóinak álláspontját, nézeteit, esetleges félelmeit a pályakezdés témájában annak érdekében, hogy a vizsgálat eredményeinek tükrében, mint gyakorlatvezető óvodapedagógus és mentorpedagógus, hatékonyabban, eredményesebben segíthessem a pedagógusjelölteket és a pályakezdőket.