Szentpéterfa népzenéje, népdalai, népi játékai - Pataki Dóra (2021)
Szakdolgozatom témája egy Vas megyei horvát nemzetiségű falu, Szentpéterfa népzenéjének és népdalainak bemutatása. Leírom a magyarországi, illetve azon belül is a vas megyei horvátok történetét. Röviden bemutatom a horvát népzenét és népdalokat őrző kulturális egyesületeket, csoportokat. Majd témájuk szerint csoportosítom a legkedveltebb népdalokat. Egy-egy példán keresztül bemutatom az óvodában megjelenő gyermekeknek íródott horvát népdalokat, mondókákat, népi játékokat. Kutatásom fő célja, hogy meg tudjam mekkora jelentősége van e népdalok gyermekekkel való megismertetésének a szentpéterfai óvodában. Továbbá a szülők véleményt, hozzáállását, támogatásuknak mértékét kutatom a témával kapcsolatban.