SZÜLŐFÖLDEM NÉPHAGYOMÁNYAI Ölbeli játékok alkalmazásának lehetőségei az óvodai beszoktatás során - Kupi-Lepsényi Krisztina (2021)
A korai anya-gyermek kötődés a gyermek egész életét meghatározza. A kötődés jelenségvilágával számos pedagógiai, pszichológiai kutatás foglalkozik. A kutatásokban megjelenik az ölbeli játék is, mely egyrészt az életkori sajátosságoknak megfelelően a gyermek érzelmi, szociális fejlődését elősegíti, másrészt pedig a néphagyományból merítkezve lehetővé teszi a korai zenei nevelést és az áthagyományozódás folyamatát. Az óvodai beszoktatás időszakában a gyermek szülőtől elszakadás miatt szeparációs szorongást él át, melynek csökkentésére többek között a pedagógus személyisége és az ölbeli játékok nyújtják a legnagyobb segítséget. Szakdolgozatomban a néphagyományokból fakadó ölbeli játékok és az óvodai beszoktatás összefüggéseit, lehetőségeit megvizsgáltam a szakirodalom áttekintésével. Saját kutatásom során a győri Gyárvárosi óvodában megfigyeltem az óvodai beszoktatást 2020 szeptemberében, kérdőívemben az óvodapedagógusok véleményét, tapasztalatait mértem fel az ölbeli játék és az óvodai beszoktatás kérdéskörében. Ezen empirikus kutatási eszközöket a 4 hipotézisem vizsgálatára használtam fel. A Gyárvárosi Óvoda óvodavezetőjével készített interjúban pedig az óvodai beszoktatást befolyásoló tényezők, a beszoktatás folyamata került kifejtésre.