Tehetségmenedzsment egy hazai nagyvállalat gyakorlatában A BOSCH Magyarország tehetségmenedzsment programjának bemutatása - Szerencse Zita (2021)
A diplomamunkámban a tehetség és a tehetségmenedzsment kérdésével foglalkoztam. A Bosch Magyarország hazai nagyvállalat tehetségmenedzsmentjét és toborzási rendszerét vizsgáltam. A kutatásaimhoz a kvalitatív módszereket választottam. A Bosch Magyarország szakembereivel interjúkat és mélyinterjúkat készítettem a témában. A kutatásom feltáró jellegü, az interjúk segítségével bemutatom, a Bosch Maqgyaroszág tehetségmenedzsment és a toborzási rendszerét, felépítését, annak müködését és hatásait. A kutatásom megkezdése elött a következö hipotéziseket állítottam fel: H/1. A vállalti kultúra és a folyamatok alapos gyakorlati ismerete miatt előnyös a vállalatok számára, ha a vezetőket belülről képzik ki maguknak. H/2. A vállalatok számára hosszú távon előnyt és költségkímélést jelent, ha az utódnevelésbe erőforrásokat fektetnek. H/3. A hosszú távú gondolkodásban fontos, hogy a vállalatok a cég irányelveit beleneveljék a vezetőikbe, dolgozóikba, akik ezáltal a vállalat céljaival azonosulni tudnak. H/4. Fontos, hogy a vállalatok közép – és felsővezetői vállalkozói szemlélettel gondolkodjanak, így ezek a vezetők olyan döntéseket hoznak, mintha saját vállalatuk sorsa felett, döntenének. A kutatásaim során a felállított hipotéziseim igazolást nyertek.