Hátrányos helyzetű gyerekek az óvodában - Határ Veronika Henrietta (2021)
Minden gyermek különböző, mindenki másban tehetséges, másfajta az érdeklődési körük, más életkörülmények között nevelkednek fel és eltérő szocializációs környezetből kerülnek be az óvoda falai közé. Szakdolgozatom azért is a hátrányos helyzetű gyermekeket helyezi a középpontba, mert számukra egy mentsvárat nyújthat a nevelési intézmény, illetve mindig is foglalkoztatott, hogy leendő óvodapedagógusként hogyan tudok a hátrányban szenvedő gyermekek számára segítséget nyújtani. Ezért is építettem fel úgy a dolgozatomat, hogy egy laikus ember számára is érdekes, érthető és hasznos lehessen. Ismertettem a hátrányos helyzetre vonatkozó jogszabályokat, majd ennek az helyzetnek való kialakulásának lehetséges tényezőit. Emellett megjelennek még Magyarországra vonatkozóan statisztikai adatok, szocializáció és annak zavarai, a nyelv és kultúra szerepe, valamint kettő nagyon fontos téma. Az egyik, hogy milyen esélynövelő szerepe van az óvodának a hátrányos helyzetű gyermek életében. A másik pedig a gyermekvédelmi jelzőrendszer felépítése és működése. Ezt követően a kutatási munkám betekintést enged az óvodapedagógusok viszonyulásához a hátrányos helyzetű gyermekekhez, megismerhetjük ezeknek a gyermekeknek a hátterét, valamint a csoportban lévő megítélésüket és nem utolsó sorban különböző óvodák esélyteremtő nevelési módszereik kerülnek szemléltetésre.