Szülőföldem, az Őrség népzenéje, népdalai, népi játékai, különös tekintettel a farsangi szokásokra - Csóborné Kovács Tímea (2021)
A témaválasztásomat az motiválta, hogy mindig is fontosnak tartottam, hogy az emberek tisztában legyenek saját lakhelyük néprajzával. A dolgozat elkészítésénél arra voltam kíváncsi, hogy az Őrségi óvodákba járó kisgyermekek szülei milyen véleménnyel vannak a témáról. Mit gondolnak hagyományőrzés szükségességéről, szerintük ki és mi segítheti gyermeküket a témával kapcsolatos ismeretek megszerzésében. A kutatásom alatt két módszert a kérdőív írásos módszerét és a megfigyelést alkalmaztam. Az elkészített kimutatások alapján megállapítható, hogy az óvodás korú gyermekek szülei szerint fontos, hogy gyermekük megismerjék hazájuk, azon belül a lakhelyük néphagyományait, népszokásait. A személyes tapasztalatszerzéssel való ismeretszerzést is lényegesnek érezték. Összességében megállapítható volt a kutatásom alapján, hogy pozitív képet alkothattam a mérési eredményekről. Bízom abban, hogy leendő óvodapedagógusként én is tovább gyarapíthatom a kisgyermekek hagyományőrzéssel kapcsolatos tudásmennyiségét.