Szülőföldem népzenéje, népdalai, népi játékai - Horváth Franciska (2021)
Szakdolgozatomban, szülőföldem Sopron és környéke népzenéjének, népdalainak és népi játékainak sajátos jellemzőit foglalom össze. Először Sopron lakosságának a történetét, a különböző etnikumok együttélését mutatom be. A népzene, népdal és népi játék fogalmi körének körbejárása után, kimondottan Sopronra vonatkoztatva jelenítem meg ezeket. Kottákkal, ábrákkal, leírásokkal. Fontosnak tartom a népzene, népdalok, népi játékok megjelenését az óvodában, mivel kiemelt szerepet töltenek be a gyermek fejlődése során. Szakdolgozatom célja, hogy bemutassam szülőföldem fennmaradt népi hagyományait. Kutatásomat két módszer segítségével végeztem el. Készítettem egy kérdőívet, melyet soproni és Sopron környéki óvodákban elhelyezkedő óvodapedagógusok töltöttek ki. Dolgozatomhoz készítettem két interjút is, melyek által egy pontosabb képet kaphattam. Ezek alátámasztották és kiegészítették a kérdőíveben kapott eredményeket. Vizsgáltam, hogy az óvodapedagógusok körében milyen fontossággal bírnak a helyi népi szokások, milyen gyakorisággal jelennek meg az általános magyar népdalok, népi játékok mellett. Kutatásom eredményéből az vonható le, hogy a nemzetiségi óvodai csoportok mellett a falvakban fekvő óvodák nagyobb hangsúlyt fektetnek a helyi néphagyományok őrzésére. Interjúim alátámasztották és kiegészítették a kérdőíveben kapott eredményeket.