Viselkedészavar jelenléte, gyakorisága óvodáskorban - Samu Vanessza (2021)
Személyes tapasztalatim (közvetlen környezet, hospitálás) és a főiskolán tanultak hatásásra választottam ezt a szakdolgozati témát. Szakirodalmak segítségével és alátámasztásával a szakdolgozatomban kitérek: a személyiség fogalmára, viselkedészavar meghatározására, viselkedészavarok osztályzására, saját kutatásomban leggyakrabban előforduló viselkedészavarok jellemzésére, viselkedészavar kialakulásának hátterére, terápiás megoldásokra, óvodapedagógus teendői viselkedészavar esetén, továbbá a pedagógiai szakszolgálat működésére. Szakdolgozatom saját kutatás részéhez kvantitatív módszert alkalmaztam. Egy anonim online kérdőívet készítettem. Célcsoportom azok a szülők voltak, akiknek óvodás életkorú gyermekük van. A vizsgálati célom az volt, hogy választ kapjak arra a kérdésre, hogy napjainkban milyen gyakorisággal fordul elő és mennyire van jelen a viselkedészavar az óvodáskorban. Kíváncsi voltam a viselkedészavar esteleges kialakulásának a hátterére is, ezért a szülőkről, gyermek családi körülményeiről, szülés közben fellépő esteleges komplikációról is gyűjtöttem adatokat. Viselkedészavarral küzdő gyermekek nemek közötti eloszlást, korcsoportot, viselkedészavar típusát is megvizsgáltam. Továbbá a célom az volt, hogy egy átfogó képet kapjak arról, hogy azok a gyermekek, akik problémával küzdenek, kapnak e szakszerű segítséget, milyen gyakorisággal, hatékony–e a fejlesztés, szülők elfogadásra, az óvoda, mint szociális közeg, azon belül is az óvónők, csoporttársak hogyan viszonyulnak a gyermekhez.