Védett mindemellett gazdasági kárt okozó fajok, és korábban veszélyes, de ma már védelemre szoruló állatfajok - Máriáss Balázs (2021)
A dolgozat fő célja hogy olyan fajokat mutasson be melyek korábban természetvédelem által védettek voltak, jelenleg viszont gazdasági kárt okoznak, illetve melyek ma már védelemre szorulnak a korábbi károkozásukat csökkenteni irányuló védekezés hatására. A fajok bemutatása után lehetséges védekezési módszereket és védelmi intézkedéseket fogok részletezni. A dolgozat utolsó harmada olyan kutatási ötleteket tartalmaz melyek újabb és hatékonyabb kezelési módok kifejlesztésében segíthetnek az említett fajok vonatkozásában és ökológiai szerepük jobb megismerésére. Emellett kevesebb figyelmet kapó, de potenciálisan hasonló sorsra jutó fajokra is felhívja a figyelmet, melyekről érdemes volna további kutatásokat végezni.