Eltérő fejlődésű kisgyermekek fejlesztési lehetőségei - Halászné Marton Julianna (2021)
Ez a dolgozat az eltérő fejlődésű gyermekek, konkrétabban a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztésének, óvodai nevelésének lehetőségeivel foglalkozik. A dolgozat szakirodalmi részében a sajátos nevelési igény, az integráció, szegregáció, inklúzió, korai fejlesztés fogalmát járom körbe többek között. Szakdolgozatom fő célja az, hogy kutassam a sajátos nevelési igényű kisgyermekek fejlesztési lehetőségeit, az óvodai integráció folyamatát, valamint a szülők és az óvodapedagógusok tapasztalatai alapján bemutassam a felmerülő hiányosságokat, meg nem oldott problémákat a gyermekek fejlesztését, nevelését illetően. Kutatásomhoz kvalitatív és kvantitatív módszereket is alkalmaztam. Két kérdőíves felmérést végeztem, egyet óvodáskorú gyermekek szüleivel, egyet óvodapedagógusokkal. Ezen kívül esettanulmányokat is készítettem, melyeken keresztül három sajátos nevelési igényű gyermeket mutatok be, akik közül egy integráltan, egy szegregáltan és egy pedig korai fejlesztésen keresztül teljesíti óvodakötelezettségét. Ezek a tanulmányok nem támasztották alá a hipotéziseimet. Kérdőíves kutatásom során viszont mindkét hipotézisem helytállónak bizonyult. Kutatásom végső következtetése az, hogy hazánkban egyre nagyobb a szakember és eszközhiány, ami miatt sokan maradnak megfelelő fejlesztés nélkül. Úgy gondolom, hogy az integrációs pedagógiai rendszer további fejlesztésével változhat a helyzet.