A sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése és fejlesztése az óvodában (a Devecseri Vackor Óvoda esetén) - Hábetler Boglárka (2021)
A sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése és fejlesztése az óvodában (a Devecseri Vackor Óvoda esetén) A szakdolgozatomat olyan személyeknek ajánlanám akik gyermekekkel foglalkoznak a mindennapok során. Hasznos lehet mind az óvodapedagógusok, mind a szülők számára akik érintettek lehetnek a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésében. És azok számára is akik majd a jövőben fogják betölteni e szerepek valamelyikét. A feltételezéseim a következőek voltak: Szükség van az óvodai integrált nevelésre, az óvodapedagógusok tisztában vannak az SNI fogalmával és hogy helyesnek tartják az integrált nevelést. A mai világban sajnos egyre több gyermek érintett ebben a témában. A téma választásom indoka az volt, hogy mindennapjaim során azt tapasztalnom, hogy az integrációval kapcsolatban még vannak elvarratlan szálak a pedagógusok tudását, felkészültségét tekintve. Fontos tényező lenne az integráció sikerességének érdekében, hogy ezeket a hiányosságokat kezeljük. Szükség lenne arra, hogy az óvodapedagógusok megfelelő ismerettel rendelkezzenek a témában, így a szülőknek is pontos tájékoztatást tudnának adni amikor arra szükség van. Szakdolgozatomban megismerhetjük a Devecseri Vackor Óvoda nevelési és fejlesztési szokásait az integrált nevelés során. Majd a kutatási részben melyet kérdőíves módszerrel végeztem, 100 óvodapedagógus gondolatait összegzem az integrációval kapcsolatban. Kíváncsi voltam arra, hogy ismerik-e a sajátos nevelési igény fogalmát, mit gondolnak az integrációról, mennyire van befolyással a mindennapjaikra? A szakirodalmi részben körbejártam a sajátos nevelési igény fogalmát, az ezzel kapcsolatos törvényeket, jogszabályokat. És betekintést nyújtottam az integráció szintjeibe, kialakulásába a világon. A hipotéziseim bizonyítást nyertek, hisz a megkérdezett óvodapedagógusok nagy többsége ha nem is teljes egészében, de tisztában voltak a sajátos nevelési igény fogalmával és helyesnek tartják az integrált nevelést a megfelelően biztosított keretek között. (Tárgyi és személyi feltételek)