A túl engedékeny nevelési stílus hatása Azok megjelenése a bölcsődei mindennapok során - Berényi Dalma Petra (2021)
Szakdolgozatom témaválasztásakor törekedtem olyan témát megjelölni, amiben dolgozó kisgyermeknevelőként van tapasztalatom. Az évek során azt a következtetést vontam le, hogy a túl engedékeny nevelési elvű családokból bölcsődébe kerülő gyermekek számára nehezebb a közösségbe kerülés, a napirendhez, szabályokhoz való alkalmazkodás. Szakdolgozatom első felében egy átfogó szakirodalmi áttekintés található, melyben szó esik a nevelésről, a családról, továbbá a bölcsődéről. A szakdolgozatom második fele saját kutatásomról szól. Kutatásomban arra keresem a választ, hogy a napjainkban elterjedt szabadelvű nevelés valóban ilyen nagymértékű léptékben hódít-e teret, illetve, hogy miként látják ennek a gyermekekre-, és munkájukra gyakorolt hatásait. Kutatásom eszközéül egy online kérdőívet készítettem kisgyermeknevelők számára. A kiértékelés után hipotéziseim alátámasztást nyertek, a túl engedékeny nevelési stílus túlnyomó részben jelen van a családok körében, hatására a gyermekek nehezebben élik meg a közösségbe kerülést, a napirendhez, szabályokhoz való alkalmazkodást, a bennük felgyülemlett feszültséget agresszív viselkedési formákban is levezetik, ami a kisgyermeknevelők munkáját is befolyásolja.