A zene hatása a gyermek fejlődésére - Gáncs Szonja (2021)
Szakdolgozatom témája a zene hatása a gyermek fejlődésére, melybe belefoglaltam mind az óvodai zenei nevelés foglalkozások, illetve az intézményen kívüli ilyen jellegű programok fejlesztő hatását is. Úgy gondolom, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a zenének mennyiféle hatása van az emberi szervezetre, főként a fogékony gyermekek esetében. Elsőként a zenei készségek, képességek fejlődésének jártam utána (tárgyi tudás), azt követően pedig a már említett zenei nevelés foglalkozások és intézményes kereteken kívüli programok transzferhatásait tekintettem át (szubjektív tudás) szakirodalmak segítségével. A kutatásom témája a külön zenei foglalkozások voltak, melyben arról érdeklődtem, hogy az óvodapedagógusok ajánlják-e az ezen foglalkozásokon való részvételt, valamint szakmai szemmel látják-e a különbséget a fejlődés szempontjából, a kizárólag óvodai zenei nevelésben részesülő és a külön zenei foglalkozásokon résztvevő gyermekek között. Továbbá a szülők ismerik, tudják-e milyen fejlesztő hatással bír a zene ezáltal a külön zenei foglalkozások, ezek alapján csupán kedvtelésből vagy tudatos fejlesztés céljából íratják gyermekeiket ezen programokra.