KÜLÖNBÖZŐ GENERÁCIÓK MUNKAHELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSE, KOMMUNIKÁCIÓJA A SZERVEZETEKBEN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÓVODÁKRA - Karcsai Eliza (2021)
Sokan foglalkoztak már a generációkkal, vannak, akik cáfolják jelentőségüket, vannak, akik nagy befolyást tulajdonítanak az életkornak és a korszaknak, melyben az adott életkori cso-port szocializálódott. Mivel a szervezetek általában nem homogének életkorilag, ezért érde-kes és érdemes megfigyelni azt, hogyan működnek és dolgoznak együtt az eltérő generációk, milyen értékrendet, képességeket, attitűdöket képviselnek és miként vesznek részt a szervezet vagy intézmény életében. Személyesen is tapasztalom, hogy egy munkahelyen, esetemben óvodában, különböző életkorú kollégák miként dolgoznak együtt. Szakdolgozatomban ezt a fajta generációs együttműködést vizsgálom a magyar óvodák dolgozói körében, egyrészt, hogy képet kapjak az óvodákban dolgozó kollégák jellemzőiről e téren, másrészt, hogy feltárjam az esetleges kommunikációs, kooperációs és a szervezeti kultúra egyéb problémáit, melyekre megoldásokat keresve hatékonyabbá tehető a nevelőmunka és a pedagógusok közötti szakmai munka az óvodákban.