EMBER ÉS ZENE, GYÓGYÍTÁS A ZENE EREJÉVEL a látható zene és látható beszéd: euritmia az óvodában - Háklár Dorottya (2021)
A zene mindig is nagyon fontos volt számomra. Azt már kezdetektől fogva tudtam, hogy valamilyen formában a zenével, s annak pozitív hatásaival szeretnék foglalkozni szakdolgozatom írása során. Mivel Waldorf óvodában dolgozom, és Waldorf intézménybe jártam már óvodás koromtól kezdve egészen az érettségiig, ezen a szálon indultam el, s csakhamar eljutottam az euritmiához, mely az állami szférában még meglehetősen ismeretlen terület. Célom kezdettől fogva az volt, hogy bemutassam az euritmia fontosságát, feladatát, illetve feltételeztem, hogy mivel nem tankönyvekből történik az euritmia tanárok képzése, nagy mértékben eltérnek az euritmisták pedagógiai módszerei. Így kutatásomban feltérképeztem az óvodai euritmia különbözőségeit, helyzetét Magyarországon. Mivel az euritmiáról nem készült formális módszertan, munkám hiánypótlásként próbálja összefoglalni az euritmia alapjait, eredetét, általában elfogadott módszereit, gyakorlatát.