A szövegértés, szövegfeldolgozás fejlesztése és egyéni megsegítése magyar-és történelemórán középiskolások körében - Gergáczné Varga Andrea (2021)
SNI-és BTMN tanuló, tanulási nehézség, zavar, szakértői vélemény: olyan fogalmak, amivel a pedagógusok nagy része nincs tisztában. Dolgozatomban ezeket a fogalmakat tisztázom, bemutatom és jellemzem a tanulási problémákat, ismertetem az SNI-és BTMN tanulók oktatásának törvényi hátterét, továbbá feltárom azokat a nehézsgeket, ami problémát okoz iskolánk SNI- és BTMN tanulóinak a vizsgák teljesítésében. Bemutatom azokat a gyakorlatokat, melyekkel szaktárgyi óráimon fejlesztem a tanulók szövegértési kompetenciáját. Egy 9.es és végzős tanulókkal megírtatott szövegértési feladatlap eredményeit vetem össze és értékelem, melynek célja annak vizsgálata, hogy a bejövő évfolyam diákjai milyen szövegértési szinten vannak, és milyen erdménye van a fejlesztő munkámnak a végzős diákok eredményét tekintve.