A születés körülményei és meghatározó tényezői - Makra Mónika (2021)
Vannak kérdések, amelyekre az emberek megpróbálnak választ keresni és találni. Dolgozatomban a születés kérdését járom körül. Kutatom annak körülményeit a történelem során, kitérve két meghatározó személyre, Semmelweis Ignácra és Virginia Apgarra. Vizsgálom a szülési körülményeket is a KINCS intézet kutatása alapján, illetve tanulmányozom a császármetszés kultúrtörténetét is Dr. Szabó András könyve segítségével. Egy hosszabb fejezetben foglalkozom a koraszülöttekkel is. Mely tényezők vezetnek koraszüléshez és ha megtörténik, mik a további teendők a kórházban és otthon egyaránt. Saját kutatásommal választ keresek, hogy mi vezet rá egy családot, hogy ne vállaljon több gyermeket, és hogy befolyásolják-e ezt a szülés körülményei vagy a későbbi időszak. Befolyásolja-e a gyermekáldás utáni időszakot a szülés módja és hogy hányadik gyermek érkezik a családba. Vizsgálom továbbá, hogy aki koraszülöttként jön világra, később szenved-e bármilyen hátrányt akár fizikailag, akár szellemileg. És kíváncsi vagyok arra is, hogy a császármetszések mindig indokolt esetben történnek-e.