2014-2020 közötti EU-s agrártámogatási időszak tapasztalatai a pomázi Dolina völgyben és a várható pályázati lehetőségek a következő ciklusban - Zambó Péter Pál (2021)
Magyarország 2004-es Európai Unióhoz való csatlakozásával számtalan pályázati és támogatási lehetőség nyílt meg a magyar gazdák részére. Szakdolgozatomban első felében bemutatom a Pomáz város közelében lévő Dolina völgy földrajzi adottságait és természeti értékeit. A terület különösen kedvelt kiránduló helye a környék lakosainak, és igen népszerű a völgyben termelt bio gyümölcsfajták változatossága. A továbbiakban ismertetem a területen igénybe vett és igénybe vehető támogatásokat, forrásokat, amelyekkel az itt tevékenykedő W. családi gazdaság élt, illetve szándékaiban áll még inkább kihasználni a közeljövőben a további pályázati lehetőségeket. Szakdolgozatomban ezen támogatások természeti és környezeti hatásait szeretném bemutatni. Sajnos a völgy kisebbik részén folyik csak minőségi gazdálkodás, a terület nagyobbik rész elhanyagolt, felújításra és pótlásra szorul. A szakdolgozatomban említett pályázati lehetőségek kiváló megoldást biztosítanak a természeti értékek megőrzésére, valamint a biodiverzitás növelésére.